Saturday, October 18, 2014

Mit jelent a Vishakati név? (3.)

Az egyszerűnek tűnő kérdésre elég összetett a válasz, mert az indiai rendszer legbonyolultabb eszköze, a holdházak rendszere van elrejtve mögötte.

A nyugati asztrológiában valami hasonlót a dekádok (a 30 fokos állatövi jegy egy-egy 10 fokos része, tehát 1/3-a) jelentenek, mivel minden dekád más-más színezetet ad a benne álló bolygónak. Az asztrológusok tudják, hogy mást fog jelenteni a Kos első 10 fokán belül álló Nap, mint a tizenvalahányadik fokon vagy a jegy vége felé álló.

Az indiai asztrológiában szintén van ilyen finomhangolás, s mivel egy Hold alapú bölcseletről van szó, ezt itt a holdházak, azaz a naksatrák jelentik. Összesen 27 naksatra van, amelyek a teljes, 360 fokos horoszkópot 27 egyenlő részre osztják. (A 27-es szám onnan adódik, hogy a védikus mitológia szerint a Holdnak 27 felesége volt.) 

A naksatrák igen bonyolult rendszere a jegyektől (amelyek az indiai rendszerben is 30 fokosak) eltérő ritmusú és tagolású színezetet ad a horoszkópnak, ahogy ezt kicsit az alábbi illusztráció is segít bemutatni. A külső körön találhatók a naksatrák ábrái. Minden naksatrának más a „főnöke”, más a dolga, és más a jelentése, és ez hallatlanul árnyalttá teszi az értelmezési lehetőségeket.

Horoszkópunk legfontosabb naksatrája az, amelyben születésünkkor a Hold tartózkodott. Úgy is nevezzük, a Hold naksatrája. Ez nem csak egy sor karmikus feladatot jelöl ki a szülött számára, hanem a prognózis, azaz dasarendszer kiinduló állomása is. 

Az én születéskori Holdam a 16., úgy nevezett Vishaka naksatrába esik, a Skorpió jegyében. A többi már csak játék a betűkkel: áldott-nehéz Vishaka naksatrám nevét megtoldottam, kombináltam a sajátommal.

Tudom, hogy ez az olvasmány nem könnyű, szívesen segítek az értelmezésében.  Várom azok jelentkezését, akiket érdekel horoszkópjuk elemzése és előrejelzés ebben a sokszínű, bölcs, és nagyon ősi rendszerben, vagy szeretnék megtanulni azt.
Jelentkezés a vishakati.gyurko@gmail.com emailen lehetséges.
Szeretettel
Vishakati


No comments:

Post a Comment