Thursday, December 11, 2014

Aktualitások az égen a Hastában (15.)

2014. november 17.

November 15-én, szombaton kora délután a Ráhu, azaz a felszálló holdcsomópont naksatrát váltott. A Ráhu mindig a fejlődésre való késztetést hordozza, ami felé egész életünkben haladni szeretnénk.
Mi ennek a konstelláció-váltásnak az üzenete számunkra?

A Ráhu égi vándorlása során 2014. július 12. és 2016. január 29. között, összesen 18 hónapig van a Szűz jegyében. A Szűz Rahu nagyon fontossá teszi számunkra a hasznosság kérdését mindenütt: a munkahelyen, a családban, környezetünkben. Mivel aspektálja a földjegyeket, anyagilag jó időszakot hozhat, felerősíti a praktikus teendők és az anyagi teremtés iránti érzéket. Tevékeny, dolgos időszakot jelez. Mivel övé a nyugtalanság is, természeti jelenségekkel, földrengéssel mozgásba hozhatja az aspektált jegyek alá tartozó országokat, például a Szűz Japánt, Svájcot.

A 18 hónap alatt a Szűz 3 területét dolgozza át. Az első 4 hónapban a marsikus naksatrában (Chitra) haladt, a mostani váltással pedig a Szűz holdi részére, azaz a Hasta naksatrába lépett be, és 8 hónapig fog itt időzni.(A harmadik a Nap alá tartozó Uttaraphalguni lesz.)

A Hastában a fő témák a kéz, a gyógyítás és a jövőkép.

A Hasta szimbóluma a kéz, illetve a tenyér, ahol az egyén teljes sorsa adva van. A jobb kéz a férfi, a bal női energiát hordoz. A tradicionális tanok szerint a 4 ujj - a hüvelykujj itt nem játszik - mutatja a 4 fő emberi célkitűzést, ezek az artha (cél, szándék), a dharma (tanoknak megfelelő élet), a kama (öröm) és a moksha (felszabadulás). A 3 ujjperc az életenergia 3 megjelenési elve: a tüzes radzsasz, a tunya, földies tamasz és a légies, harmonikus szattva. Az ujjak mutatják még az égtájakat, az 5 érzéket, de beléjük van kódolva a 12 zodiákus is.
A kéz tehát kicsiben mutatja az illető hangolódását és horoszkópját.

A Hasta uralkodó istensége Savitar, aki a gyógyító és regeneráló energiákkal foglalkozik. Az átvonuló Ráhu hatására felerősödhet a gyógyítással kapcsolatos mindenféle kérdés, de sokszor a betegségeké is, hogy legyen mit gyógyítani. (Minden orvosnál, gyógyítónál fontos szerepe van a Szűz jegyének.) Felbukkanhatnak új betegségek és új gyógymódok is, illetve átalakulhat meglévő betegségek terjedése, kezelése is, például az eboláé.

Mivel a Hasta ura a Hold, s annak saját jegye, a Rák innen a 11., ez alatt a 8 hónap alatt felerősödhetnek a jövőnkkel kapcsolatos kérdéseink, többet foglalkozunk majd az előttünk álló időszakkal, lehetőségeinkkel, de a közösségek szerepe is meg fog nőni életünkben.

A Holddal való erős kapcsolata miatt a Rahu nyugtalansága megjelenhet érzelmeinkben. Mindazok, akiknek a Hold kiemelten fontos a horoszkópjában, például Rák aszcendensük van, vagy a Hold az aszcendensen van stb., jobban meg fogják érezni ennek az időszaknak a hektikusságát.

A hét elejének legfontosabb eseménye a Nap-Szaturnusz együttállása a Skorpió jupiteri részén (Vishaka), amelyet a Nap képviselte analógiák (életerő, apa, hatalom, szellem) korlátozásaként, jobbik esetben átértékeléseként fogunk megélni. Ellentétes elvek lévén feszültségekre számíthatunk kívül és belül.

Ehhez kívánok bölcsességet és türelmet,
szeretettel
Vishakati

No comments:

Post a Comment