Thursday, December 11, 2014

Rák Jupiter – kapu a múltba (21.)

2014. december 08.

A Naprendszer legnagyobb bolygója, egyben a leginkább jóindulatú bolygó is a Jupiter. Keleten és Nyugaton egyaránt a szerencse, a bölcsesség, a gazdagság és a magasabb rendű tudás urának tekintik (Fortuna Major), s szinte csupa támogató tulajdonságot tulajdonítanak neki.
Legfontosabb témái: hit, apa, isten, erkölcs, vallás, filozófia, spiritualitás, törvény, igazságosság. Hozzá tartoznak a hosszú utazások, a külföld. Női horoszkópban a férfit, a partnert mutatja.
Szanszkrit neve Guru: ő a nagy tanító. Ahol horoszkópunkban áll, általában életre szóló áldást és védettséget jelent.
Vannak természetesen olyan pozíciói is, ahol nehézségeken át tanít. A Jupiter árnyoldala a túlzás valamiben. Azon a területen, ahol áll, határproblémákkal szembesít: ott és abban nem ismerjük a helyes mértéket. Mivel egészségügyi vonatkozásai a máj, hasnyálmirigy, cukorháztartás, okozhat elhízást, anyagcsere problémákat.

A Jupitert kapcsoljuk össze a tapasztalás fogalmával: ő ugyanis nem tankönyvből vagy katedráról tanít, hanem megtapasztaltatja a dolgokat abban a jegyben és házban, ahol áll.
A Nyilas és a Halak jegyében van otthon.
A Nyilas uraként élmények során vezeti az embert: külső tapasztalásokon (utazások, kalandok, kapcsolati behatások, stb.) keresztül tanít. Amikor ezt az oldalát mutatja, sokat élünk, sok minden történik velünk, és dolgainkban elmegyünk a szélsőségekig.
A Halak jegy uraként belső tapasztalatokhoz juttat: mélyen megéljük, megszenvedjük azokat az érzéseket, amelyeket meg akar velünk értetni. Életünk legnehezebb tanulnivalói az érzelmek, amelyeket sosem szemlélhetünk kívülről, hanem át kell magunkon ereszteni őket ahhoz, hogy a mieink legyenek.

Az indiai rendszerben a Jupiter most a Rák jegyében áll (2014. június közepétől 2015. július elejéig). A Rák egy vizes jegy, amely a múlthoz kapcsolódik: telis tele van múltunkhoz, gyökereinkhez, anyánkhoz kapcsolódó érzelmekkel. Itt állva a Jupiter emlékezik ezekre az érzelmi emlékekre, újraéli az érzelmi bántásokat, s ezeket kívánja oldani.

A Jupiter innen a 6. (Nyilas) és 9. (Halak) házak ura. Belevisz különböző élethelyzetekbe, amelyek felelevenítenek régi blokkokat, s amelyeket ezúttal talán sikerül meglátni, majd eliminálni. Visszahozhat múltbeli igazságtalanságokat is, amelyeket nem könnyen, de képesek vagyunk más oldalról megérteni s ezzel száműzni.
A 9. (Halak) jegyuraként is segíteni akar, de általában ez sem egyszerű. A 9. ház mindig támogat, a Halak viszont mélyen magába szippant, mindenestül belekerülünk az érzelmi zuhatagba, nem tudjuk szabályozni, mennyit adjunk magunkból, sokszor áldozatnak érezzük magunkat.

A Jupiter a Rák jegyén belül most a merkúri holdházban, az Asleshában tartózkodik. Az Aslesha szimbóluma a kígyó, uralkodó istenségei a Nágák, azaz nagy okkult erővel bíró kígyók, más felfogásban kígyóemberek, amelyek erejüket gyógyításra és pusztításra egyaránt tudják használni. A szoláris (Rák vége) és lunáris (első holdház ciklus vége) zodiákus találkozópontján vagyunk, egy életszakasz befejeződésénél, s egy újnak a kezdetén. Ez mindig az érzelmi és intellektuális tudat fejlődési ugrását hozza.

Az Aslesha mint a Rák merkúri területe leírható úgy is, mint egy Hold-Merkúr együttállás. A naksatra ura, a Merkúr az égi közvetítő a magasabb erők és a földiek között, az intellektus és az ego megszemélyesítője, a racionális gondolkodás felelőse. Innen a 3. (Szűz) és 12. (Ikrek) jegyeket uralja: gondolkodásunk, szavaink, kommunikációnk következményeivel kell számolnunk, s visszavezet bennünket a lelkünkbe, előző életbeli emlékeinkbe.

A Jupiter december 8-tól április 8-ig, 4 hónapon keresztül retrográd lesz, azaz hátrál, de mindvégig az Aslesha naksatrában marad (lásd December havi prognózis – 2014.december 1.) Hátrálása során nemcsak a Rák jegyéből fejti ki hatását, hanem az előző jegyből, az Ikrekből is. Egy retrográd bolygó kétszeres hatású, mert két jegyben dolgozik.
Az Ikrekben hozhat kettősséget valamilyen témából, hozhat alkalmazkodási vagy testvérproblémát, de a gondolkodás, kommunikáció, közlekedés témája is terítékre kerül. Ez párhuzamos a Szaturnusz jelenlegi működésével (lásd Szaturnusz a négyzeten – 2014. november 30.) Az Ikrek Jupiter mindig felveti a párkapcsolat témáját is, hozhat új partnert (esetleg több partnert egy időben), és fontossá teheti a társadalmi pozíció kérdéskörét is.

(Haladóknak: a Rák jegyéből a Jupiter aspektusmintája nemcsak az alapminta: 1. (Rák), 5. (Skorpió), 7. (Bak) és 9. (Halak), hanem emelt helyzete miatt kendrában is aspektál: 4. (Mérleg), 10. (Kos). Ehhez jön még az Ikrekből a Nyilas és a Vízöntő aspektálása. Szinte minden jegyet érint, alig marad ki valami…)

Az időszak nehézségét, de egyúttal perspektivikus voltát is az jellemzi, hogy a sok vizes=érzelmi érintettség (Rák Jupiter, Skorpió Szaturnusz, Halak Ketu-Uránusz) miatt erős érzelmi tisztulások várhatók.

A retrográd Jupitert az elkövetkezendő 4 hónapban elkerülhetetlenül meg fogjuk tapasztalni. Ha úgy érezzük, nehezen boldogulunk, próbáljuk meg békíteni. Hordjuk köveit, a sárgazafír, citrin, borostyán közül a kedvünkre valót, akár a zsebünkben is. Viseljünk magunkon valamilyen halványsárga ruhaneműt, és lakásunkban a hozzá tartozó északkeleti részt tartsuk különösen tisztán, esetleg tiszteljük meg virággal, füstölővel. A Jupiter napja a csütörtök, ez különösen alkalmas a neki szánt rituálék, tiszteletadások idejének.

Szeretettel
Vishakati

No comments:

Post a Comment