Monday, January 19, 2015

Újratervezés az év első Újholdjával (32.)

2015. január 20.

A védikus rendszerben 2015-ös év első Újholdja a Bak jegyében van január 20-án. Az Újhold mindig meghatározó az előtte álló időszak vonatkozásában - ez általában az őt követő 4 hét a következő Újholdig -, a januári első Újhold azonban az egész évre szóló tendenciákra enged rálátást. E szerint a 2015-ös év szélsőségek és hirtelen változások sorát fogja hozni mind fizikai, mind szellemi szinten.

Az első januári Újhold tehát kulcsfontosságú, alapos elemzést érdemel. Nézzük a részleteket.
A Nap tudatos énünket, jang részünket, férfi oldalunkat szimbolizálja, a Hold pedig érzelmi múltunkat, jin területünket, női oldalunkat. Az Újhold, azaz a kettő találkozása mindig egyfajta egyesülés, valami újnak az elindítási lehetősége, GPS szlogennel élve az újratervezés napja.

Az Újhold a Bakban azt segíti, hogy céljainkat, ambícióinkat, elhatározásainkat világossá tegyük és megerősítsük. Új meglátásaink lehetnek – létező vagy vágyott - kapcsolatunkat, házasságunkat illetően, mivel a Hold innen a 7. jegy ura. Jöhetnek olyan megérzések is, amelyek férfi oldalunk rendbe tételével, apai oldalról eredő mintáink átértékelésével kapcsolatosak (a Nap innen a 8. jegy ura).

Ez az Újhold az Uttarashadában, azaz a Bak Naphoz tartozó holdházában következik be a két fővilágosító találkozásával.  Ez a tényező a jang természetünk tisztítását kéri.

A két fővilágosító társaságában a Merkúr és a Vénusz is ott található. A Merkúr a holdi területen (Sravana) hoz kapcsolati gondolatokat, rendrakási, változtatási igényt, a Vénusz pedig a marsi holdházból (Dhanistha) ébreszt erős együttműködési vágyakat.

Mindezek így együtt azt jelentik, hogy nemcsak erős indíttatásunk van a rendcsinálásra, az új elhatározására, hanem ebben most meg is vagyunk segítve. Érdemes tehát az Újhold segítségét kihasználni, ha valami komoly dologba szeretnénk belevágni. Az Újhold jegyét, a Bakot érintő szaturnuszi, jupiteri és Rahu aspektusok szintén segítik döntésünket és annak megtartását.

Ugyanazon a napon két további érdekes konstelláció lesz az égen, mindkettő transzcendentális bolygó részvételével, amelyekkel a tradicionális indiai asztrológia nem foglalkozik. Egy modern szintézisben azonban helyük van, mindennapi életünkben számtalan jelét adják működésüknek.

Az egyik egy meghatározó konstelláció: az Uránusz-Ketu együttállás a Halak merkúri részén, a Revatiban. Az Uránusz-Ketu közel 170 éve találkoztak utoljára a Halakban. Akkor - alig néhány hónappal a Neptunusz felfedezése után -  nagy szellemi és spirituális áramlatok indultak el, amelyek az ember külső entitásokhoz való spirituális kapcsolódásával foglalkoztak. Akkor angyalokkal keresték a kontaktust, vagy például szellemidézéssel próbáltak túlvilági lényekkel érintkezni. Most az ember belső spirituális, bölcsebb énjéhez, belső vezetőjéhez való magasabb szintű kapcsolódás indul el egy más szinten.

Lényeges az is, hogy az Uránusz-Ketu együttállás a Halakban áll be, a Halak-Szűz tengely egyik pólusán, amely elválaszthatatlan a gyógyítástól, a testtudattól. Ez a konstelláció rendet akar tenni ebben a témában is, ráébresztve bennünket a testünkkel kapcsolatos felelősségre. Egyszer s mindenkorra tudtunkra adja, nem mindegy, mit eszünk, hogyan táplálkozunk, hogyan bánunk testünkkel.

Az a tény, hogy az Uránusz (a magasabb szintű gondolkodás, az intuíció, a hirtelen változások) és a Ketu (a spiritualitás) jelölője Újhold idején találkoznak, azt jelenti, hogy az egész évre és az egész világra szólóan elindul egy spirituális transzformáció. Ez az ébredés éve lesz.

Ne felejtsük el, ahol a az emelkedés megindul, ott a másik pólus, a sötétség is erősödik, ez a dualitás alaptermészete. A Mars-Neptunusz együttállás a Vízöntő Rahu területén (Szatabisha) az itt szuverén és hektikus Mars (erő, aktivitás, bátorság, agresszivitás) és az érzelmi oldást képviselő Neptunusz találkozása, amely hozhat fellobbanó érdeklődést spirituális közösségek iránt, de okozhatja azt is, hogy nem látunk tisztán ezekben a kérdésekben.

Szép és erős idők.
Szeretettel
Vishakati




No comments:

Post a Comment