Monday, May 4, 2015

Párkapcsolat, anyagiak, rugalmasság – Bika Mars és Telihold (70.)

Május első napjaiban fontos váltások vannak az égen. Most kettővel foglalkozunk: a Mars jegyváltásával és a hónap eleji Teliholddal.

A védikus rendszerben május 3-án, vasárnap este a Mars saját jegyéből, a Kosból átlép a Bikába, és június 25-ig itt időzik.   A Kosban tanúsított vehemenciája és hirtelensége után a Bikában némileg lelassul, és a jegy sajátosságaira koncentrál: a megtartásra, biztonságra, ragaszkodásra, az értékekre és az anyagiakra. (A Bika jegy ura, a Vénusz az Ikrekben halad, vele is foglalkozunk a héten.)

A Bika Mars innen a 7. (párkapcsolat, külsőségek, partnerek, nyílt ellenségek) és 12.(rejtett és elzárt dolgok, titkok, lelkiség, elvonulás) jegyek ura. Itt tartózkodása alatt ezek lesznek a fő területei: a 7. témáiban kapcsolati tisztázások, átalakulások, esetleg manipuláció, játszmázás, továbbá azzal szembesülés, hová tűnt az erőnk, bátorságunk, önbizalmunk – hiszen az ezeket jelentő Mars a 12. uraként valami módon eliminálódik, rejtve marad.

Fontos tudnunk, hogy a Mars – akárcsak a többi bolygó – nem csak jegyúrként dolgozik, hanem aspektusaival is. A Mars különleges módon aspektál: ahol áll, onnan a 4., 7. és 8. jegyekre hat.  
A Bikából tehát aspektálja a 4. Oroszlán, 7. Skorpió és 8. Nyilas jegyeket: mindezekben érezteti erejét, kezdeményezőképességét, aktivitását, mozgásba hozza a dolgokat.

A jelenlegi Bika Mars legnehezebb vonatkozása a Skorpió Szaturnusszal való kapcsolata. Ez most kétszeres: egyrészt szemben állnak (a Mars aspektálja szemből és viszont), másrészt a Szaturnusz a Skorpióban, azaz Mars jegyében áll – asztrológiailag fogalmazva a Szaturnusz diszpozitora a Mars.

A Szaturnusz-Mars kapcsolatok mindig hátráltatást, akadályoztatást jelentenek, mivel két ellentétes jellegről van szó. A Szaturnusz egy merevebb, szigorú energia, amely nem könnyen engedi az energikus, aktív Mars érvényesülését. Olyan időszak, amely nagymértékben igényli rugalmasságunkat. Ha rugalmatlanok vagyunk, eltörhetnek, azaz elromolhatnak dolgaink, relációink.

Kettejük szembenállása a Bika-Skorpió tengelyen jön létre, s mindkét jegy kapcsolatos a pénzzel, pénzügyi dolgokkal. Ezért feszültségük ezen a téren is hozhat eseményeket és kisüléseket privát szféránkban éppúgy, mint országok, nagyobb régiók gazdaságában.

Felerősödhetnek a konfliktusok az asztrológiailag e két jegyhez sorolt országokban is. Bika területek Törökország, Kréta, Írország, a Skorpióhoz tartoznak az arab, iszlám, perzsa kultúrák.

Nézzük részletesen a Bika Mars haladását a jegyben.

Május 3-17. – a Bika jegy Nap energiájában (Krittika naksatra). Legfontosabb érték a család, az otthonról hozott tradíciók. A naksatra ura, a Nap szinte mindvégig innen a 12. házban van, ezért figyeljünk lelki igényeinkre, ne sajnáljuk az időt az alvástól, és figyeljük álmainkat.

Május 17.-június 6. – Rohini naksatrában, amely a Hold energiáját hordozza. Mars és Merkúr szorosan együtt állnak, tőlük kicsit távolabb a Nap szintén a Bikában. Természetszeretetünk erősebben megnyilvánulhat. Fokozott óvatosság szükséges a közlekedésben. Felébredhet egy képességünk, amely egy régi tudással vagy mozgáskultúrával kapcsolatos. Eseménydús időszak, amelyet a 18-i Újhold fog újradefiniálni, az időközben hátraforduló Merkúr pedig jól összekuszálja majd a szálakat.

Június 6-15. – a Mars itt saját energiájában halad, a Mrigasira holdházban: mintha megduplázódna az akarat. Emiatt a Szaturnusszal való rugalmassági próba is sokkal élesebb helyzetekben merülhet fel. Próbáljuk lekerekíteni elszántságunkat, makacsságunkat, és nem feltétlenül csak saját győztes pozíciónkat érvényesíteni.

A Mars Bikába lépése után néhány órával, május 4-én a kora reggeli órákban kerekedik ki teljesen a Telihold a Kos-Mérleg tengelyen. 
A Nap a Kos vénuszi energiájában (Bharani naksatra) régi szenvedélytörténeteinkre emlékeztet. Vele szemben a Hold a Mérleg Rahu területén érzelmi, kapcsolódási intelligenciánk fejlődésére késztet.

Nyugtalan energiákban vagyunk, amikor a világhoz, társunkhoz, partnereinkhez való kapcsolódásunkról sok tisztázó szembesítést kaphatunk. Figyeljünk a jelzésekre, figyeljünk belső bölcsességünkre.

Szeretettel
Vishakati

Kérdés, hozzászólás, egyéni konzultációra jelentkezés, tanítás : vishakati.gyurko@gmail.com
hivatalos oldal:  facebook/vishakati community

                                                                                                                                                                                     





No comments:

Post a Comment