Thursday, January 14, 2016

Makara Szankranti – Bak Nap (143.)

Január 14-én az esti órákban a Nap átlép a Bakba, s ezzel megkezdődik a hindu tradíció által aktívabbnak tartott félév. A jegyváltást Indiában megünneplik, az ünnep neve Makara Szankranti (=Bakba átlépés).

A Bak Nappal már találkoztunk egy évvel ezelőtt, amelynek jellemzőit idei Makara Napunk természetesen sok tekintetben ismétli, érdemes visszaolvasni. Még naksatraváltásai is hasonló napokon következnek be (24-én a Sravana, február 5-én pedig a Dhanistha energiába), s majd február 13-án lép tovább a Vízöntőbe.

A Bak Nap lényege, hogy itt tartózkodása 30 napjában egy kicsit szárazabb, de ambiciózusabb energiát hoz, amely munka szempontjából sikereket ígér. Ugyanakkor - mivel saját jegyétől 8 háznyi távolságra van - a Nap analógiái itt változást, átalakulást kénytelenek elszenvedni. Szellemünk, férfioldalunk, kreativitásunk vagy éppen egónk, főnöki/vezetői létünk nyomás alatt van, változni kényszerül. 

A Bak jegy kapcsolódik a felelősség és a magány megéléséhez, ezekből is lesz részünk ebben a hónapban.

A 2016-os Bak Nap azonban sok tekintetben más, mint a tavalyi. Főként azért, mert bárhol jár, viszi magával a Jupiter energiáit. Ennek oka, hogy a Jupiter a Nap jegyében (az Oroszlánban) van, s  kölcsönösen hatnak egymásra. Asztrológiai nyelven a Nap a Jupiter diszpozitora. A Nap a főnök, mindenkori helyzetében hat a Jupiterre, de a Napnak is van egy Jupiter-érzékenysége augusztus közepéig.

Kölcsönhatásuk különösen akkor lesz izgalmas, amikor a Jupiter mellé január 29-én belép a Rahu is, s ekkortól mindkettejük hatását fogjuk érzékelni a Nap témáiban. 

Most, amikor a Nap a Bakban, egy számára kevésbé előnyös helyen tartózkodik, a jegyében tartózkodó Jupiterre is kivetíti gyengeségét is. A Jupiter az Oroszlánban önmegvalósításunkkal, magunk mélyebb megismerésével és kifejezésével van elfoglalva. Mindezek a Bak Nap időszakában - és a Jupiter retrográd haladási iránya miatt is - most kevésbé tudnak megvalósulni.

Izgalmas a Nap átlépés előtti találkozója a Merkúrral. 14-én délután szembetalálkoznak a Nyilas utolsó fokán, s néhány órán keresztül nagyon szorosan együtt lesznek. 
Merkúr a racionalitásunk, a Nap a szellemünk. Együttállásuk szép megértéseket hozhat ideológiai, vallási, spirituális témákban, de megtapasztalhatjuk igazságérzetünk újszerű megnyilvánulását is. 

Jó utazást kívánok befelé, szeretettel
Vishakati

A fenti írás az általános konstellációkból indul ki, az egyéni vonatkozásokat csak a személyes horoszkópban lehet megvizsgálni. 
Kapcsolatfelvétel:  vishakati.gyurko@gmail.com

Közvetlen információért kérlek, csatlakozz  facebook/Vishakati Community    oldalamhoz.   






No comments:

Post a Comment